10.3.10

Del mal ús de la memòria

He acabat de llegir el molt recentment traduït al castellà des de l'original hebreu, "La Nación y la Muerte. La Shoá en el discurso y la política de Israel", de la Dra. Idith Zertal.
Em sembla un llibre important, inscrit en una sèrie que ens comença a arribar en llengües accessibles sobre l'evolució històrica d'Israel vista des de la perspectiva d'acadèmics jueus amb una visió no ortodoxament sionista.
La lectura de llibres com aquest, o com "La limpieza étnica de Palestina", d'Illian Pape i "The invention of the Jewish People" de Shlomo Sand, crec que resulten imprescindibles per a comprendre el que està passant a Israel i Palestina més enllà de la lectura atenta de la premsa diària i del informes d'urgència sobre la situació al terreny.
En el cas del treball de la Dra. Zertal, em sembla que l'interès va també més enllà de la comprensió de la situació israeliana, per arribar a aportar visions interessants sobre els processos de construcció de les identitats nacionals, aplicables a altres ribes de la Mediterrània, i per a explicar malures en el desenvolupament de societats que es deixen segrestar excessivament pel record de malaurances i la perversitat de certes formes d'utilització política d'aquestes.
En resum, no cal pas que em feu cas, però us en recomano la lectura.

Etiquetas: , , ,