15.12.09

Hereu, intercontinental


Va ser ahir al matí, al bell mig d'un Madrid climatològicament sota zero. A l'Hotel Intercontinental es celebrava un esmorzar-conferència-debat amb l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu. Aquesta fórmula s'ha posat de moda fa un cer temps i permet nombrosa assistència, que queda puntualment lliure a 1/4 d'onze del matí, i proporciona notícies en hores hàbils per a tot tipus de mitjans.

La presència de polítics catalans en contacte directe amb els creadors d'opinió i amb gent que té posicions rellevants a la capital d'Espanya ha trobat en aquest format una via prou útil, com es va demostrar ahir un cop més.

Jordi Hereu va explicar als presents en què consisteix el "model Barcelona" de cohesió social i diversificació i renovació productiva, posant un seguit d'exemples que van sorprendre bona part de l'auditori, acostumat a viure a una ciutat d'un model ben diferent.

Em va semblar especialment interessant, en el context madrileny i en presència - entre d'altres - de l'alcalde de Madrid, l'explicació de la voluntat de Barcelona de ser capital de Catalunya, capital de l'àrea metropolitana, capital a Espanya, capital a Europa, i capital euromediterrània. Em sembla que la complexitat i complementarietat de funcions va oferir al públic de la Castellana una nova visió sobre Barcelona.

Al torn de preguntes es va repetir allò al que estem acostumats els qui freqüentem aquests esmorzars, és a dir la preocupació excessivament centrada en una òptica desesperantment madrilenyocèntrica de certs òrgans de comunicació, que contrasta amb el fort interès que susciten les presències catalanes i l'obertura de mentalitat de bona part de la societat madrilenya.

Els, sembla que inevitables, tòpics continguts en alguna pregunta varen tenir per boca de Jordi Hereu una resposta agosarada, però certa, i cito espero que literalment: "Algunas tonterías que se dicen mucho, se dejarían de decir con sólo tomar el tren y pasear media hora por Barcelona."

Etiquetas: , , , ,