30.6.09

Tornada a la foscor


El cop militar a Honduras suposa ben clarament una tornada a la foscor.

És un inadmissible retrocés cap a l'època en què els pobles de l'Amèrica Llatina no podien decidir sobre la seva vida en comú, sobre el seu futur i sobre els seus projectes, perquè eren ostatges de dictadures militars més o menys sangonoses, però plenament contràries a la democràcia.

Estàvem fins diumenge 28 de juny assistint a un període d'extraordinari interès a tota l'Amèrica que va de l'Estret de Magallanes a Río Grande, en què en tots els països, o gairebé en tots, hi havia governs establerts sobre el principi del sufragi universal democràtic.

Podem estar més o menys d'acord amb uns o amb d'altres, podem simpatitzar o no amb els seus projectes, podem criticar les seves mancances i ens costa d'assumir que no tota democràcia és idèntica a una altra i que no és aplicable arreu exactament el mateix standard democràtic, podem fins i tot estar preocupats per l'encaix en el sistema democràtic del nou i absolutament positiu fenomen de l'incorporació de la població indígena a la comunitat moderna i a la vida política democràtica.

Podíem tenir tots els dubtes que calguessin i podíem tenir esperances, ben àmplies i ben justificades.

El cop a Honduras afecta a tot això.

Quan es viola la democràcia en un país, es posa en perill a tot el continent. Quan els militars abandonen els seus deures constitucionals i intervenen amb les armes a la vida política, la prioritat absoluta és restaurar el funcionament democràtic, és reposar el legítim President a les seves funcions i deixar que la política amb els seus mitjans resolgui els problemes que hi pugui haver, i no deixar que ho facin les armes, que mai no resolen problemes polítics.

Cal l'actuació política, diplomàtica, civil, del conjunt de la comunitat internacional per a reposar la democràcia a Honduras, tornar a les seves funcions el President de la República Manuel Zelaya i tornar també els militars a les seves funcions i deures constitucionals.

No hi ha excusa de cap mena per a la passivitat. De l'esforç i l'activitat de tots nosaltres, sumats als del poble hondureny, depèn que la tornada a la foscor sigui definitiva o que assistim a la reinstauració de la democràcia.

(article publicat a e-noticies)

Etiquetas: , , , ,