10.3.09

Atmosfera democràtica



Per a poder respirar en democràcia cal compartir una determinada atmosfera democràtica, oxigenada per l'acceptació de les regles de joc decidides prèviament entre tots. La pretensió de modificar-les quan no resulten convenients per als interessos propis, fa l'aire irrespirable. El refús de les normes o el seu equivalent consistent en la tergiversació interessada dels seus principis equival a sortir de l'atmosfera respirable, i situar-se en una estratosfera en la què la vida és, en principi, impossible.

L'atmosfera en què ens movem, decidida per tots, és la del joc de 17 + 1 sistemes parlamentaris, en els que els governs surten de les majories construïdes en els 17 parlaments autonòmics i en les Corts Generals, en concret en la cambra del Congrés dels Diputats.

Mirar de fer passar gat per llebre i dir, després de les eleccions, que la sola possibilitat legítima és que governi qui té més escons és ignorar volgudament el caràcter parlamentari de la nostra democràcia. Per tal de mirar de conservar el poder no es vacil.la en posar en dubte la democràcia representativa i defensar una mena de democràcia plebiscitària en que es prima la relació directa del líder amb els votants, prescindint dels cossos intermitjos constituïts, que són precisament els parlaments legítims. Això té un nom en política, i uns precedents no gens bons per a la democràcia.

Prescindir de l'existencia de seus parlamentàries diverses i no supeditades les unes a les altres, com fan els qui pretenen establir xantatges al Congrés dels Diputats per a evitar que els parlaments autonòmics s'expressin en plena llibertat és ignorar volgudament el caràcter autonòmic del nostre sistema, i fer anar mecanismes del més pur centralisme, cercant a l'institució central el que no es pot obtenir en el lloc propi del poder autonòmic, el parlament corresponent.

Em temo que alguns partits que parlen de cops institucionals quan veuen en perill el seu manteniment al govern, que cerquen solucions a Madrid, o que reclamen l'imposició del seu líder que no té majoria parlamentària, corren el perill de trobar-se voluntàriament fora de l'atmosfera democràtica, i emprenen un viatge estratosfèric de molt incerta evolució.

(article publicat a e-noticies)

Etiquetas: ,