26.3.08

De l'urna al mitjó, o del mitjó a l'urna?


A Perpinyà només 574 vots van separar diumenge 16 de març la llista de la "Nouvelle Unión avec la Gauche" de la de l'alcalde sortint, Jean-Paul Alduy, senador de la majoritària i dretana UMP.

És un resultat electoral que no quadra gens amb la sensació que me'n vaig endur de la meva participació en la campanya municipal, i que, si us vaga, podeu llegir
aquí i aquí.

Podríeu pensar que es tracta simplement d'una elecció municipal amb les forces molt equilibrades, i que cal saber perdre, tant en política com en moltes altres coses de la vida.


Hi ha, però, una característica que fa la situació bastant peculiar, tal com explica en detall el diari Le Monde, poc sospitós de publicar informacions no fiables o poc contrastades.

Cal reconèixer que no es gaire habitual que la policia trobi paperetes en els mitjons d'un president de mesa electoral, ni que els vots per delegació apareguin sense firma, o que no coincideix el nombre de vots amb el d'electors que signen haver votat en les llistes previstes a l'efecte, o que els electors es trobin en el moment de votar que algú ha signat en el seu lloc, per exemple.


Queda per esclarir si el president de mesa, germà d'un candidat de la dreta, passava les paperetes que tenia al mitjó a les urnes, o treia de les urnes les paperetes de l'esquerra i se les posava al mitjó, o una combinació d'ambdues coses, car se li van trobar paperetes de les dues candidatures.

Això ho determinarà la jurisdicció penal que intervé en l'afer per la possible comissió d'un delicte electoral, que té una pena prevista de multa i de fins a cinc anys de presó.

Caldrà, també, que la jurisdicció administrativa determini si procedeix o no la nul.litat de les eleccions que es demana en el recurs presentat per la companya socialista Jacqueline Amiel-Donat en representació de la llista "Nouvelle Union avec la Gauche".

En qualsevol cas, la vergonya democràtica ha caigut aclaparadora sobre la dreta perpinyanesa, mentre a l'alcalde ni li passa pel cap dimitir.

Per una simple raó d'higiene democràtica cal solucionar el cas, i per la mateixa raó cal que els socialistes d'arreu - però molt especialment els de Catalunya - expressem la nostra solidaritat amb les esquerres i, en general, amb els demòcrates de Perpinyà.

Cal que els valors republicans siguin restaurats!

Etiquetas: , , ,