16.9.07

La festa de la rosa


Ara en vinc. Un cop més els socialistes de Catalunya hem celebrat la festa de la rosa amb la que obrim el curs polític.

Un any més ens apleguem i cada cop en som més. Enguany érem uns 27.000, que hem compartit hores de conversa, d'intercanvis, que hem posat en comú el menjar i hem seguit els parlaments de l'Alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, de la Ministra de l'Habitatge, Carme Chacón, del President de la Generalitat, José Montilla, i del President del Govern, José Luís Rodríguez Zapatero.

Voldria destacar només una idea expressada pel President del Govern i Secretari General del PSOE, i que em sembla important en un moment en què alguns malden per a submergir-nos a tots els catalans en un mar de pessimisme i depressió nacional.

El pessimisme no ha aportat mai cap progrés, el pessimisme no ha creat cap lloc de treball, el pessimisme no ha construït mai un país.

Etiquetas: ,

2 Comentarios:

Anonymous Anónimo dijo...

Apreciat Sr. Pedret,

Aprofitant la Festa de la Rosa que vàren celebrar a Gavà amb la Ministra d'Habitatge voldria felicitar-los per la mesura que han pres, l'ajuda de 210 € al mes durant quatre anys per aquelles persones de 20 a 30 anys que guanyin menys de 22.000 € anuals.

Com qualsevol economista sap, aquesta mesura contribuirà a augmentar la demanda de pisos de lloguer, donant entrada a un col.lectiu que fins ara no podia accedir. Un augment de demanda en un mercat amb poquíssima oferta, com són els pisos de lloguer, es tradueix directament en un increment de preus. En resum, que totes aquelles persones a partir de 30 anys o que guanyin 22.100 € bruts l'any hauràn de pagar 210 € més pel seu pis de lloguer. Els promotors i rendistes deuen estar absolutament encantats. L'ajuda és pels joves o es una manera d'intentar evitar a tota costa que peti la bombolla inmobiliaria????

Ara de la llimosna se'n diu política social. Segur també que tots aquells joves a partir de 20 anys que viuen a Barcelona i guanyen 22.100€ o mes estaran encantats amb vostès, doncs amb un sou així es ben sabut que poden accedir a un pis digne sense problema.

Ara entenc perque el senyor Hereu va anar amb el Lara i companyia a rendir pleitesia a la Ministra de Foment.

Com vostè em va dir, "El que sí que hi ha, ben segur, són polítics al servei d'una classe social o d'una altra".

Jo ja tinc clar a quina classe defensen vostès. El dia 6 d'octubre hi ha una convocatoria de V de Vivienda davant dels Ajuntaments, segur que ompliran.

Atentament,

Raul Gimenez.

18/9/07 14:13  
Blogger Jordi Pedret dijo...

Benvolgut Sr. Raul Giménez,

Trobo que la vostra anàlisi de projecte del Govern per a ajudar l'emancipació dels joves i l'impuls del lloguer té alguns defectes, que em veig obligat a exposar:

1.- Preneu només una de les mesures, i l'analitzeu de manera aïllada, sense tenir en compte la resta de propostes que actuaran també sobre el mercat d'habitatges de lloguer. És clar que és més fàcil parlar d'un titular de premsa que de 12 folis d'exposició detallada de les mesures que, si realment us interessen, podeu trobar a la web del Ministeri.

2.- L'anàlisi es basa en un "parti pris" antisocialista massa evident, que us fa desenfocar la vostra mirada sobre la realitat. No es tracta, realment, d'una anàlisi econòmica, ans d'un atac polític, com resulta clar dels "obiter dicta" que adornen el vostre comentari.

3.- Reduint-nos, com ho voleu, a una sola mesura, la vostra opinió peca, al meu entendre, d'un exagerat reduccionisme mecanicista dels fets econòmics. La possible trasllació de la subvenció al lloguer a preu mateix del lloguer, i per tant al patrimoni del propietari de l'habitatge, és simplement una tendència que es pot concretar en un temps mig o llarg, d'uns cinc o sis anys, mai d'una manera immediata i automàtica. Si això és així, com qualsevol persona assenyada - sigui o no economista - pot preveure, els perversos efectes sobre el mercat que augureu no es produirien. Una raó clara sobre això és la limitació de capacitat d'oferta econòmica per part dels demandants d'habitatge de lloguer, que suposa que l'augment immediat de preu, absorbint la subvenció, posaria fora del mercat l'habitatge així valorat, el que no és de l'interès dels propietaris. El preu no ve fixat només per la quantitat d'oferta i de demanda, sinó també per la capacitat econòmica de la demanda, fet que sembla que oblideu.

4.- Així les coses, és innegable que en el transcurs del temps fins que es produeixi l'absorció total de la subvenció en el preu del lloguer, s'haurà millorat la capacitat d'accés al lloguer del sector social més afectat, i que és l'objectiu de les mesures governamentals, és a dir els joves amb ingressos baixos, que troben greus dificultats per a la seva emancipació.

La resta, benvolgut Sr. Giménez, són lliures opinions vostres, expressades amb una certa agror, de les que discrepo radicalment, però que són prou útils per a apreciar l'objectivitat de les vostres opinions econòmiques.

Rebeu una cordial salutació,

Jordi Pedret

19/9/07 12:21  

Publicar un comentario

<< Home