26.4.07

Una cita / XXVIII


Las ideas no nacen de otras ideas, las filosofías no engendran otras filosofías, sino que son expresión siempre renovada del desarrollo histórico real.
Antonio GRAMSCI (1891-1937)

Etiquetas: ,

2 Comentarios:

Blogger Unknown dijo...

Amic meu, segurament la interpretació cíclica dels avatars històrics, dels paradigmes en definitiva ens fa veure, malgrat determinades veus historicistes que escrivim i pensem amb valors renovats, interpretacions adquades al context en el que vivim, però volent o sense voler-ho hi ha la mà, la veu, l'escrit dels que ens han precedit, en una recreació permanent de les idees i les seves utopies. Una forta abraçada Jordi

26/4/07 11:00  
Blogger Jordi Pedret dijo...

Benvolgut Albert,
en el context dels "Quaderns de la Presó", d'on està extreta la cita, el sentit resulta força clar. És una crítica de l'idealisme filosòfic, que creu que hi ha una explicació de la vida deslligada de la realitat concreta i basada en abstraccions. Gramsci reivindica, i jo hi estic d'acord, que no hi ha explicació sense la referència a la realitat històrica concreta, i que les condicions materials influeixen no només en la vida intel.lectual de cadascú, sino també en les explicacions generals sobre la totalitat, allò que en diem "filosofia".
Em va semblar que en époques d'estranyes irracionalitats sera bo recordar els principis del materialisme històric, que no ho expliquen tot, però que ens assenyalen una via d'anàlisi que continua sent la més moderna de la història de l'humanitat.
Per cert, com veus la segona volta francesa?
Una abraçada,
Jordi

27/4/07 13:14  

Publicar un comentario

<< Home