6.12.06

Coalició i fusió

Sembla que la tasca de pedagogia política és quelcom que no acaba mai. Ara els qui no havien capit la diferència entre un sistema parlamentari, com és el català, i un sistema presidencialista com són, posem per cas, el panameny o l'haitià, tenen també dificultats per a entendre el concepte de govern de coalició.

Els governs de coalició - que administren, per cert, els interessos d'aproximadament un 70 % de la població europea - són governs formats per diferents partits polítics, que han arribat a un acord sobre un programa de govern aplicable normalment durant una legislatura, encara que hi ha casos de coalicions governamentals expressament fetes per a més d'un mandat.

Un cosa diferent, que no té res a veure, és una fusió de partits, que fa que aquests adoptin un programa i un capteniment comú, desapareixent les seves diferències en tots els camps.

Un exemple proper, per a facilitar la comprensió: A Catalunya hi ha un govern de coalició, el Govern d'Entesa Nacional pel Progrés, però els partits que hi donen suport no s'han fusionat, i mantenen, per tant, els seus programes propis, la seva forma de fer, els seus capteniments característics i la seva independència i llibertat d'expressió.

Suposo que això és difícil d'entendre per als qui durant 23 anys han confós sempre partit i govern, i pitjor, partit i Generalitat, i encara pitjor, partit i Catalunya.

Caldrà, però, que s'hi avesin, car la situació és aquesta, la pròpia d'un país europeu normal, amb un govern de coalició i la lliure actuació dels partits que li donen suport.

(article publicat a e-noticies)