29.4.06

El filibusterisme vençut per la política


La imatge de la fragilitat física de la senadora vitalícia Rita Levi Montalcini, de 97 anys, que es va mantenir durant tota la tarda i nit d'ahir i el matí d'avui, exercint reiteradament i incansable el seu dret a votar el Presidente del Senat italià, és per a mi ben expressiva de la fortalesa de la voluntat recta de la política, entesa com a servei al bé comú, que s'oposa i acaba vencent, amb la seva tossuderia, la mala política al servei de l'interés personal.

L'anunci fet fa uns dies per Berlusconi de recòrrer al filibusterisme parlamentari s'ha convertit en realitat en les sessions de les cambres italianes d'ahir i avui, amb l'utilització de tot tipus de mitjans - qüestions d'ordre, desqualificacions personals, impugnacions permanents, etc. - però la voluntat popular s'ha vist per fi respectada.

El Senat serà presidit per Franco Marini (de l'Unione), que ha obtingut 165 vots, i la Cambra dels Diputats per Fausto Bertinotti (de l'Unione), que n'ha tingut 337.

Com ha dit avui, en el seu discurs de presa de possessió, el President Bertinotti, la política ha de servir per a garantir "el dret d'accés al futur" dels ciutadans. Ben segur que així serà malgrat el filibusterisme de la dreta.